ΜΑΘΗΜΑ 3ο: ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣΦίλοι και φίλες καλησπέρα, στο προηγούμενο μας μάθημα αναφερθήκαμε για το ψυγείο μας και την ηλεκτρική κουζίνα.

Σήμερα θα αναφερθούμε πώς  φτιάχνουμε τα κουτιά από την κουζίνα μας…
Παρακάτω  σας έχω  κάνει ένα απλό σχέδιο για να σας  περιγράψω...


Και φωτογραφίες κανονικές:


 Ανάλογα με την περίπτωση βάζουμε ειδική αυτοκόλλητη ταινία (γι' αυτό θα αναφερθήκαμε ΕΔΩ)...
Στα ντουλάπια τα κρεμαστά (επάνω) οι διαστάσεις του στο βάθος όπως είχαμε αναφερθεί σε άλλο μάθημά μας είναι 30cm + την πόρτα και το ύψος είναι κατά επιλογή σας, ενώ δε με σχέση τις βάσεις (κάτω ντουλάπια) που είναι μεγαλύτερα 57cm + την πόρτα , το ύψος του κουτιού είναι 72cm + την μπάζα (ποδαράκια) 10cm+ πάγκος 2-3cm (στο εμπόριο έχει δυο ειδών πάγκους που τα πάχη κυμαίνονται σε 2 και 3cm) σύνολο από το πάτωμα μέχρι στο ύψος του πάγκου 84 με 85cm. Οι βίδες που χρησιμοποιούμε για να μοντάρουμε τα κουτιά είναι 3,5 επί 45 ή 3,5 επί 50 ή με παραλλαγή 4 επί 45 ή 4 επί 50. Το 3,5 και το 4 που αναφερθήκαμε πιο πάνω είναι το κεφάλι της βίδας ενώ το 45 και το 50 είναι ο κορμός της βίδας. Πρώτα κάνουμε την τρύπα μας με τρυπανάκι ψιλό 3,5 mm και μετά τα βιδώνουμε για να μην μας ανοίξει το ξύλο.  Για να ενώσουμε τα κουτιά αναμεταξύ τους οι βίδες που χρησιμοποιούμε εκεί είναι 3,5 επί 30 ή 4 επί 30. Τα πισινά (πίσω μέρος ντουλαπιού) μπορούμε και αυτά να τα βιδώσουμε ή να τα καρφώσουμε με καρφιά ή με δίχαλα ή εκτός αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε βίδες όπου αυτές είναι 3,5 επί 16 ή 4 επί 16. Μπορείτε επίσης για το πισινό αν δεν θελήσετε να το καρφώσετε και να το βιδώσετε, υπάρχει η πιο εξειδικευμένη περίπτωση που την συνιστώ μόνο να την κάνουν τεχνίτες και αυτό είναι η λεγόμενη κινησιά (αυλάκι). Πως γίνετε αυτό; Αυτό γίνετε με τράβηγμα σε διάφορες μηχανές κοπής 1 αυλάκι. Κάνετε από ένα πόντο και προς τα μέσα μια κινησιά (αυλάκι) όσο είναι το πάχος του ξύλου και να το σύρετε μέσα και έτσι επιτυγχάνουμε να κλείσουμε το πίσω μέρος του ντουλαπιού. Μετά βάζουμε τα ράφια μας, μετράμε ανάλογα σε πιο ύψος του ντουλαπιού τα θέλουμε και πόσα  θέλουμε.  Εκτός να σημειώσω για την πιατοθήκη μας και μόνο πώς το καθαρό εσωτερικό  ύψος του ραφιού που θα έχει από ράφι σε ράφι πρέπει να είναι 30cm + για να μπορούνε να μπαίνουν και να βγαίνουν τα πιάτα μας .Τα ράφια μας τα στηρίζουμε ή με ειδικά στηρίγματα, ή τα βιδώνουμε και είναι σταθερά .
Υπάρχουν διάφορα στηρίγματα στην αγορά ,τα  καρφωτά  ,τα βιδωτά και άλλα που κάνεις τρύπα στο ξύλο και τα περνάς σαν πύρο.
Και τέλος έχουμε τις πόρτες μας, που θα αναφερθούμε σε επόμενο μάθημά μας…

 Η συνέχεια της περιγραφής για την κατασκευή της κουζίνας στην επόμενη ενότητα μας....

Καλή επιτυχία ….


2 σχόλια:

  1. Μαστοράκο είσαι πολύ περιγραφικός, ακόμη και ένας άσχετος καταλαβαίνει την όλη κατασκευή.
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή